Pod Spišským hradom sa konal zaujímavý festival

10.08.2014 Levoča

Spišské Podhradie 10. augusta (TASR) – V Spišskom Podhradí v okrese Levoča sa v sobotu a v nedeľu konal zaujímavý festival. Ako TASR informovala projektová koordinátorka Spiš Gallery Marcela Šuštiaková, išlo o I. ročník letného festivalu ukrajinskej kultúry pod Spišským hradom.

"Pre návštevníkov boli pripravené ľudové a moderné vystúpenia významných ukrajinských i slovenských umelcov," povedala. Cieľom festivalu bolo priblížiť Slovákom a Ukrajincom vzájomnú kultúru a podporiť cezhraničnú spoluprácu.

"Vzhľadom na aktuálnu situáciu na Ukrajine je zámerom festivalu taktiež morálna podpora ukrajinských susedov," dodala Šuštiaková.

Pripomenula tiež, že často sa stretávame s tým, ako málo poznáme svojich najbližších krajinských susedov, ich charakter a kultúru. "Len vzájomná komunikácia a spoznávanie môže viesť k dobrým vzťahom a rozvoju. Jednou z ciest je spoločný festival Slovákov a Ukrajincov," doplnila.

Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutočnilo v sobotu v Parku kultúry v Spišskom Podhradí. "Ukrajinský tanec hopak, ukrajinské ľudové piesne, ale aj moderná populárna hudba z Ukrajiny. To všetko spolu so slovenskou kultúrou zo Spiša tvorí základ letného festivalu. Spájať vzájomnú kultúru nám pomôžu skutočne úžasní umelci - populárny východniar Marián Čekovský aj ukrajinská skupina Rokaš," povedala Šuštiaková. Podľa jej ďalších slov záverečnou čerešničkou na torte bol slávnostný koncert v Katedrále Sv. Martina v Spišskej Kapitule. "Vystúpili operní speváci Jaroslav Dvorský, Jakub Pustina a ukrajinský slávny basista Mykhaylo Podkopajev v sprievode Branka Ladiča," dodala Šuštiaková.

Partnermi podujatia sú mesto Spišské Podhradie, Podhradie Invest, s.r.o., Prešovský samosprávny kraj a Slovenské národné múzeum v Levoči.
 

Vyberte región